Pticam in žuželkam prijazno urejanje trate

Updated: Jun 17

Poleti imamo čas, da v raztegnjenem posnetku opazujemo gnezdenje, hranjenje in preletavanje ptic. Takrat je priložnost, da opazujemo utripanje cele narave v najbolj živahnih vibracijah.


Kako lahko oblikujemo okolico, ki bo privlačna živalim?Oblikovanje vrta je lažje, kot si mislimo. Začnimo pri trati.


Slovenci smo sploh še vedno ljubitelji angleške trate. Bog ve zakaj je ta občutljiva in draga zelenica pri nas še vedno tako popularna. Potrebuje namreč ogromno vode, gnojenja in uporabe herbicidov ter košnje vsaj 1x tedensko. Ali ni to potrata vsega, še bolj pa naše energije?
Če vrt oblikujemo tako, da namesto angleške trate zasejemo travnik, ali pa če vsaj pustimo, da se med trato zarastejo detelja, plazeči skrečnik, navadna črnoglavka, timijan in druge rastline, ki dobro prenašajo hojo.. potem smo na dobri poti, da vrt zadiha sam in postane za nas manj obremenjujoč.

Poleg manj dela bomo naredili koristne reči!

Cvetove prej omenjenih rastlin bodo rade obiskovale čebele, ki se - kar bomo kmalu opazili - rade pasejo same in so tako zaverovane v svoje opravilo, da lahko sedimo zraven njih in nas tudi opazile ne bodo. Obenem jim s tem omogočimo čebeljo pašo in prepotrebno zalogo za hladnejše dni.Sonaravno oblikovano trato bodo obiskovale tudi druge živali - murni si v njej izkopljejo luknjice in v njih bivajo ter s cvrčanjem privabljajo samice, nam pa lepšajo poletne večere. Včasih pridejo tudi žabe, slepci, polži in deževniki, kar pa privablja tudi žužkojede ptice - in krog je sklenjen.


Na trati, ki ni intenzivno gnojena, lahko opazujemo kosa, cikovta ali škorca pri iskanju hrane. Včasih pridejo tudi pastirice, šmarnice oziroma druge ptice, odvisno od regije, kjer se naš vrt nahaja. Skrbijo za naravno dinamiko in se hranijo tudi s škodljivci, ki načenjajo zelenjavo in okrasne rastline.PRIPOROČILO: Ne pretiravajmo s košnjo - ne po pogostosti ne po kratkem rezilu. Prva košnja naj bo čim poznejša, da bodo rastline lahko razvile semena in plodove, s čimer bomo povečali pestrost rastlin. Nadaljnje košnje si lahko sledijo pogosteje, rezilo pa, če je le mogoče, naj ne bo krajše od 7cm, da med košnjo ne poškodujemo slepca ali druge večje živali.


Če ste radovedni, kdo se oglaša okoli vašega doma, je ta posnetek zelo poučen in zanimiv:

https://www.youtube.com/watch?v=hqtIxCydT5wFoto: Alen PlojViri:

DOPPS (2002): Ptice okoli nas

Geister., I. (1982): Ptice okoli našega doma


#vrtnarjenje #sonaravnivrt #oblikovanjevrta #krajinskaarhitektura #urejanjeokolice #urejanjevrta #magicgardendesigns #ptice #birdlife #gardenlife #gardendesign

36 views0 comments

Recent Posts

See All