Pitniki - voda za hidracijo v vročih dnehPrihajajo vroči dnevi in v naslednjih mesecih se bo kdaj zgodilo, da bo vrt precej izsušen. Ko zalivamo rastline, poskrbimo tudi za živali.Voda za čebele, metulje in majhne žuželkeVoda za čebele ni samo pijača, ampak je tudi neke vrste hrana. V njej so razne soli in druge rudninske snovi, ki so potrebne za razvoj ličink in odraslih čebel. Tako čebelja družina brez vode ne more vzgajati zalege in skozi celo leto porabi približno 30 l vode.


Če na vrtu nimamo čebeljnaka, zaradi česar bi potrebovali napajalnik s stalnim dotokom sveže vode, lahko za vodo poskrbimo na bolj enostaven način. V nizko posodo razporedimo kamenje ali vejice in vanjo nalijemo svežo vodo, tako da kamenje ni povsem prekrito. Posodo postavimo na bolj mirni del vrta, da ne motimo živali in jih lahko potiho opazujemo.


Pitnik je primeren tudi za metulje, hrošče in ostale majhne živali ter ptice.
Voda za pticeTudi pitnik za ptice je lahko plitek podstavek za rože , kjer je voda tako plitva, da tudi najmanjše ptice lahko v njej stojijo (največ 5cm). Pregloboka voda je za ptice past, saj se v njej lahko utopijo. Priporočljivo je, da ima posoda hrapavo površino, da pticam ne drsi.


Vodo postavimo na dvignjeno mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini kakšno grmovje ali drevje, kamor se lahko umaknejo.

Vodo menjajmo po potrebi, posodo pa večkrat očistimo.V bližini vode za živali se še posebej izogibajmo uporabi umetnih gnojil, pesticidov in herbicidov, skratka strupov nasploh. Poskrbimo za zdravje in dobrobit celotne okolice, vseh rastlin, živali in ljudi, ki v njej živijo. Mi imamo to moč.


Viri:

Čebelarstvo Auguštin: Pomen vode v čebelarstvu, www.augustin.si

Čebelarska zveza Slovenije: Potreba po vodi v čebeljih družinah, www.czs.si

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS, 2020): Ptice okoli nas#ptice #voda #čebele #vodazaptice #vodanavrtu #vodazačebele #zdravvrt #pitnik #magicgardendesigns #oblikovanjevrta #oblikovanjevrtov #gardendesign #divjivrt #sonaravnivrt #zdravvrt

44 views0 comments

Recent Posts

See All