Oblikovanje vrtnih poti

in simbolika


Vrtne poti so namenjene povezovanju enega konca vrta z drugim. Medtem ko so v zasebnih vrtovih običajno zasnovane praktično - na najkrajši način povežejo dve točki, so v parkih namenjene tudi razgledom in uživanju okolja z različnih točk.


V Magic Gardnu snujemo vrtne poti tudi simbolično, ne le praktično. Osnova je seveda pregled terena in zmožnosti, ki nam jih le-ta dopušča, poskušamo pa oblikovati tako, da je hoja do končne točke kot hoja po parku - prijetno doživljanje cvetočih in dišečih rastlin ter opazovanje žuželkastega in ptičjega vrveža.


Tipi poti


Krožne poti - krog simbolizira red, enost, neskončnost, mir, večnost in je pomemben kot središčna točka.
Spiralne poti - spirala je simbol dinamike, potovanje duše, povezanost med Zemljo in vesoljem. Spirala, ki se vrti v levo, pošilja energijo v notranjost, pomeni poglabljanje vase. Spirala, ki se vrti v desno, pomeni pošiljanje energije navzven.Vijugaste poti - valovita linija izraža mehko harmonijo in posnema naravo. Pot mora voditi do cilja, sicer je lahko tavanje brez smisla.Primer vrtnih poti na projektu Prekmurje - Črenšovci


Iz glavnega izhoda na vrt se preko terase vijeta dve poti. Ena povezuje severni del vrta, usmerjenega v družabno doživljanje (4), ki vodi do ognjišča s klopjo. Le-to je obrkoženo z grmičevjem in sadnimi vrstami zasaditev, pogled pa je odprt na celoten južni del vrta in omogoča opazovanje ptic in drugih manjših živali, za katere so načrtovani prostori.

Druga pot povezuje južni del, ki na koncu pripelje do samotne energijske točke, namenjene meditaciji, odmiku od ljudi in stiku z naravo. Na poti srečamo veveričje krmilnice, ptičje valilnice in skrito okroglo pot okoli drevesa.Viri:

J.Doria: Keltski vrt (2013)

Delo in Dom: deloindom.delo.si

The Spiral Connection: thespiralconnection.com#urejanjeokolice #urejanjepoti #urejanjevrtov #oblikovanjeokolice #vrtnepoti #gardenpaths #magicgardendesigns #čarobnivrt


299 views0 comments

Recent Posts

See All