Koliko prihranim z dobrim načrtom?

Dober #dizajn je več kot lep ali grd. Je vizija in vzpostavitev celotne strukture vrta, ne le vizualne ampak tudi čutne in uporabne.


Začetna investicija = kasneje nižji stroški


Podobno kot pri gradnji hiše, ko nihče ne želi investirati v nadzornika, se varčevanje kasneje sprevže v zapravljanje za popravilo napak. Povsod je enako, #urejanje #okolice ni izjema. Dober dizajn, pa čeprav na oko preprost, lahko prihrani veliko denarja. Poglejmo kako:Št. 1 Zasaditveni načrt za pametno razporeditev in sajenje


#Zasaditveni #načrt je shema rastlin, ki jih nameravamo gojiti na vrtu. Načrt upošteva poti, ki povezujejo hišo z deli vrta in postavitev rastlin tako, da bodo njihova raba in učinki optimalni.Pri konfiguraciji rastlin se upošteva:

- teren (ali gre za ravnico ali klančino..),

- smer neba in mikro pogoji,

- vrsta tal in kakovost #zemlje,

- vrste #rastlin, ki lepo sobivajo in se ne prekrivajo ali preraščajo,

- poti za lažjo košnjo trave,

- končna velikost rastlin,

- čas cvetenja, razporejen skozi celo leto.


Želiš naročiti svoj dizajn? Več informacij TUKAJ!Št. 2 Načrt ostane, okolica se spreminja


#Načrt je nekaj, kar obdržimo, četudi se ne odločimo takoj, da bomo okolico uredili. Ali pa jo urejamo postopoma, kot nam dopuščajo finance. Vendar bomo z dobrim zemljevidom lažje vedeli, kje je naš cilj. Načrt je začetna investicija, ki ohranja svojo vrednost ves čas.


Recimo da smo posadili nekaj sadnih dreves, nekaj visokih dreves in nekaj grmičevja. Vse naenkrat, da ne bo izgledalo pusto..

Čez nekaj let visoka drevesa pohitijo s svojo rastjo in ko se njihova krošnja gosti, na nižja drevesa pade vedno več sence. Plodovi kot so češnje, jabolka, jagode šmarne hrušice in podobno potrebujejo sonce, da zorijo. In sedaj? Bomo posekali višja drevesa, redčili? Presadili manjša? Pri tem skoraj zagotovo poškodujemo rastline in je škoda veliko večja.


Želiš naročiti svoj dizajn? Več informacij TUKAJ!


Št. 4 Manj napak pri nakupu in vnaprej določen material


Na podlagi načrta naredimo seznam količine materiala in rastlin, ki jih potrebujemo. Pri tem pomaga tudi #MagicGarden ekipa, tu smo zelo vešči :)Št. 5 Več prostora za druženje ali sproščanje


Zakaj bi hodili kam drugam, ko pa se v lastnem vrtu počutimo vrhunsko? Naredimo si svoj prostor po meri in povabimo prijatelje, ko se nam zahoče.Št. 6 Prihranki pri nakupu gnojil in škropiv


#Recikliranje kuhinjskih odpadkov s kompostniki so nujna rešitev! Ste vedeli, da kompostnik sploh ne smrdi? Če se kompost pravilno razkraja, sploh ne oddaja vonja. Kar pa nastane na koncu, pa je čisto črno zlato - kompostna zemlja. V trgovini ne dobimo boljšega gnojila od tega!

Foto: Neslihan Gunaydin


Škropiva in gnojila lahko naredimo tudi iz rastlin, ki rastejo v naši bližini. Poiščimo recepte za #gabez, #koprive, #kamilice, #praprot recimo..


Želiš naročiti svoj dizajn? Več informacij TUKAJ!


Št. 7 Manj dela na vrtu


Še največ dela je na začetku! Potem pa se tudi rastline vrastejo in ob pametni in pravilni oskrbi ter izbiri nezahtevnih rastlin, ki jim pustimo, da rastejo naravno, bomo lahko resnično uživali na lastnem vrtu!


Foto: Flash Alexander
Kaj naj z vsem tem časom, ki ga prihranimo?


S tem časom se lahko posvetimo nam ljubim stvarem. Recimo...Želiš naročiti svoj dizajn? Več informacij TUKAJ!

28 views0 comments

Recent Posts

See All