Kako ujeti dež? 1.del

Končno je malo zalilo vrtove! Še nekaj dni nazaj je bila trava povsod posušena, rastline so žejno zahtevale vodo, na domačih tavnikih so se po košnji naredile zaplate suše. Voda je, še posebno zadnje čase, postala visoko na prioritetni lestvici naših življenj in zavedanja.Foto: Shyamanta Baruah, Unsplash


Kontaminacija vode


Pred 14 dnevi je v okolici Iga prišlo sporočilo stanovalcev, da ima voda iz pipe okus po bencinu. Seveda so na to morali opaziti uporabniki, ne analitiki. Kot vsako leto, ko se je oporečnost pokazala šele, ko je imelo nekaj sosedov trebušne težave. Ugotovili so, da se je v vodnem zajetju neznano kako znašel bencin. In potem se mu je pridružila še bakterija. Sledila je popolna prepoved uporabe vodovoda, gasilci so poskrbeli za dovolj pitne vode v plastenkah, odsvetovali so tuširanje, umivanje zob, posode in perila.

Spet, kot že nekajkrat doslej, je marsikomu pomagal zbiralnik vode! Ne le, da je pametno vložiti v npr. 24 m3 betonski valj za zbiranje deževnice, še bolje je vložiti denar v dobre filtre in tudi hišo priklopiti na uporabo deževnice. Tako lahko celotno gospodinjstvo uporablja reciklirano vodo za vse namene, tudi za zalivanje vrta. In v tem primeru so vse hiše, ki imajo vir vode preko lastnega zbiralnika, nemoteno uporabljale ta dragoceni element življenja.


Kako pa še lahko pridemo do vode?


Reclikliranje vode (siva voda) in uporaba deževnice


Siva voda je glede na definicijo Cambridge Advanced Learner's Dictionary voda, ki je bila predhodno že uporabljena, na primer za umivanje in jo je mogoče zadržati in ponovno uporabiti na primer za splakovanje stranišč. Glede na danes uveljavljeno prakso za sivo vodo velja širša definicija in sicer: »Siva voda je odpadna voda, ki nastane ob umivanju, lahko vključuje tudi odpadno vodo iz gospodinjstev (kuhinjska odpadna voda, voda iz strojev za pranje in pomivanje posode)«. Razlikuje se od črne vode, ki vsebuje odplake iz stranišč (fekalije).

Sivo vodo je zaradi manjše vsebnosti onesnaževal lažje očistiti do stopnje, pri kateri je možna ponovna uporaba na kraju nastanka, kot odpadno vodo, ki vsebuje tudi črno vodo in jo po čiščenju v skupni čistilni napravi do stopnje, ko je kakovost vode primerna vrnemo v vodno okolje (reke, morje). V deželah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, kjer vodnih virov primanjkuje, njihova kakovost je na sploh slaba, naseljenost in urbanizacija pa intenzivna, je zbiranje, priprava in ponovna uporaba sive vode okoljsko in tudi ekonomsko upravičena.

Permakultura in zbiranje vode v vodnih jarkih (ang. swale)Kako problem pomanjkanja vode v poletnih mesecih rešujejo načela #permakulture?


Slika: Living Permaculture
Po permakulturnih načelih lahko hranimo deževnico z vodnimi jarki. Ko imamo na vrtu brežino, jo lahko uporabimo za izkop podolgovatih jarkov vzdolž vznožja brežine (po spodnjem robu). Jarek se naredi enostavno: izkopljemo jarek na dnu brežine, ki naj bo po vsej dolžini enako globok. Odvečno zemljo odmečemo na spodnjo stran jarka, ki gleda po hribu navzdol, da naredimo kup. Na ta kup takoj posadimo pokrovne rastline, ki bodo zemljo držale skupaj in ohranjala njeno kvaliteto ter jo sproti gnojila - najraje naredimo izbor rastlin iz družine metuljnic, ki bodo tla bogatila z dušikom. Okrog jarka posadimo drevesa, grmovja in drugo rastje, ki bo od zadržane deževnice imelo korist in ustvarilo podzemno mrežo izmenjave vode.


Konstrukcija:


Na splošno velja, da naj bo jarek dvakrat širši kot je njegova globina. Dolžina je lahko med 0,5m do 2 m, odvisno od velikosti zemljišča, terena, vrste zemlje, kolikor nam zemljišče to omogoča. Globina jarka mora biti povsod enaka, da se voda vsrka enakomerno.


Zbiranje deževnice v sodih


Zalivanje vrta na stroškovno prijazen način pomeni zbiranje deževnice v sodih, kadeh ali posodah. S strehe napeljan žleb odteka vodo v sod, kjer deževnico shranjujemo, dokler jo potrebujemo oziroma ne izhlapi. Ker se v stoječi vodi pogosto zaredijo komarji, je priporočljivo pokrivanje.


Kako pa vi oskrbujete vrt z vodo?

Viri:

permakultura.si

M.Crawford: Creating a forest garden

https://livingpermaculturepnw.com/what-is-a-swale-an-introduction-to-permaculture-water-harvesting/#deževnica #permakultura #voda #shranjevanjevode #zbiranjevode #sušanavrtu #suša #zalivanjevrta #oblikovanjevrta #urejanjeokolice #permakulturnanačela #magicgardendesigns

23 views0 comments

Recent Posts

See All