JESENI POSKRBIMO ZA JEŽE

Kmalu bo začelo zmrzovati in v naravi bo začelo primanjkovati hrane. Jež pozimi večinoma hibernira in gre ven iz svojega prezimovališča le, ko si išče hrano.


Gnezdo si naredi v grmovju, pod kupom dračja, v kompostu ali v živi meji. Če primernega prostora ni, si izkoplje luknjo, ki je 30 cm globoka in ima dva izhoda usmerjena sever – jug. Za izdelavo gnezda uporabi travo, listje, slamo ali seno. V gnezdu preživi tudi zimo, ko spi zimsko spanje, ki ga občasno prekine za iskanje hrane.


Foto: Clement Falize, Unsplash


Jež se prehranjuje predvsem z žuželkami. Na njegovem jedilniku so kobilice, hrošči in njihove ličinke. Poleg tega pa se loti tudi poljskih in gozdnih miši, deževnikov, ptičev in ptičjih mladičev ter kač. Prehranjuje se tudi z jagodami in sadjem.


Ježki so ogroženi

Ježkom zaradi izgube naravnega okolja grozi celo izumrtje. Nekateri podatki opozarjajo, da bo naš Evropski jež izginil že do leta 2030. Bivališča jim krčimo zaradi intenzivnega kmetijstva, zaradi gradnje cest in naselij, kjer uničimo prst, poteptamo živali, tlakujemo in travniki izginjajo. Veliko živali svoje življenje konča pod kolesi avtomobilov. Zaradi zmanjševanja življenjskega prostora, suše in uporabe kemičnih sredstev v kmetijstvu nimajo več dovolj hrane.


Jeseni sta pomembna hrana in zavetje

Ježi si jeseni še nabirajo težo, da bodo lažje preživeli zimo, zato še niso odšli k zimskemu spanju. Če želimo ježka privabiti v svoj vrt oziroma ga v njem že gostimo, lahko podpremo njegovo preživetje tako, da mu nudimo hrano in zatočišče.


Hrana:

Ob mraku v miren in suh kotiček nastavimo nizko posodico s svežo vodo in hrano:

-hrana za ježke (konzervice),

-mačje mokro hrano in brikete (ne ribe),

-suho sadje, mehko in sladko koščičasto sadje, brusnice,

-zdrobljene oreščke,

- mokarje,

-trdo kuhano jajce (rumenjak).

Ob skodeli hrane jim je treba nastaviti tudi skodelo vode.

Mleka ne dajemo, ker je za ježa neprimerno in lahko povzroči tudi smrt.


Zavetje:

Jež bo zavetje našel v našem vrtu v:

- grmovju,

- kupu listja in vejic, ki smo ga namensko pustili nekje na robu vrta,

- hišici.


Vsak večer jim na varen in miren prostor nastavimo vodo in hrano. Redno bodo prihajali na večerjo. Ko bo postalo hladno, okoli 5 C, bodo odšli v brloge. Da si brloge lahko zgradijo, potrebujejo listje, vejice, travo. Ne pograbimo vsega, da bodo lahko uporabili.


JEŽKOVE HIŠICE


V Magic Gardnu smo poskrbeli za ježkove hišice, ki so ročno narejene iz recikliranega nebarvanega lesa. Ostale so samo še 3, cena je 40eur/kos. V kolikor bi želeli hišico kupiti, nam lahko pišete tukaj mina@magicgardendesigns.comVir:

Gnezdo si jež naredi v grmovju, pod kupom dračja, v kompostu ali v živi meji. Čprimernega prostora ni, si izkoplje luknjo, ki je 30 cm globoka in ima dva izhoda usmerjena sever – jug. Za izdelavo gnezda uporabi travo, listje, slamo ali seno. V gnezdu preživi tudi zimo, ko spi zimsko spanje, ki ga občasno prekine za iskanje hrane. ne. e. .

https://www.osvoboditevzivali.si/jezki/?fbclid=IwAR3JRd3APAIY0wulAzV6GARG3UGyuzPu7GoDlr0bFOQaPnrmWGaUTp6qXJ0

https://www.gozd-les.com/slovenski-gozdovi/gozdne-zivali/jez


13 views0 comments