Hišica za ježke

Jež je gozdna žival in rad prebiva v gozdovih, ki so bogati z grmovjem. Svoj dom si lahko najde tudi v sadovnjaku, parku ali domačem vrtu. Prilomasti ponoči in se hrani z žuželkami, tudi tistimi, ki jih imamo za vrtne škodljivce. Je koristna žival in kot vse rastline in druge živali v vrtu pomaga pri ohranjanju naravnega ravnovesja.


V naravi si jež naredi gnezdo v grmovju, pod kupom dračja, v kompostu ali v živi meji. Če primernega prostora ni, si izkoplje luknjo, ki je 30 cm globoka in ima dva izhoda usmerjena sever – jug. Za izdelavo gnezda uporabi travo, listje, slamo ali seno. V gnezdu preživi tudi zimo, ko spi zimsko spanje, ki ga občasno prekine za iskanje hrane.Če želimo privabiti ježa v naš vrt in mu nuditi zatočišče za dnevno spanje in zimsko hibernacijo, mu lahko postavimo hišico. Britansko društvo za ohranjanje ježa je objavilo navodila za postavitev optimalnega bivališča, s katerim lahko ježu pomagamo pri preživljanju zime in dnevnih spancev. Hiška za ježe je lahko narejena iz lesa, škatle ali kupa vej.


V Magic Gardnu smo naredili prve hišice, ki so izdelane iz recikliranega lesa, brez uporabe umetnih lepil in premazov ter so brez dna. Ko na vrtu najdemo primeren kotiček, izkopljemo plitko luknjo 40x40 cm in jo pokrijemo z listjemo, slamo in vejicami. Nato čez poveznemo hišico in tunel obrnemo tako, da bo jež lahko zlezel skozenj.


Kam hišico postavimo?

Dobro vprašanje. Poiščimo miren kotiček na vrtu, najraje kje na robu, da ga ne bomo motili s košnjo, hojo in delom. Jež bo podnevi verjetno spal v svoji hiši in ven prilezel šele ponoči ter se - upajmo - lotil naših polžev.

Dimenzije: 40x40x30

Cena: 50 eur


Za naročilo svoje ježkove hišice nam pišite na mina@magicgardendesigns.com.


Ježkova hiša


'FUN FACTS' o ježih:

  • Spomladi, po prezimovanju, jež tehta manj kot kilogram, ko se pa jeseni pripravlja na zimo, pa doseže tudi kakšna dva kilograma.

  • Njegova poglavitna hrana so žuželke, deževniki, polži, pajki, kače, saj je zelo odporen na ugrize in strup, jajca, mlade miške, ptičja jajca in negodni mladiči, gobe, koreninice, vendar se rad posladka tudi z odpadlim sadjem.

  • Je dober arhitekt. Svoje gnezdo si zgradi v poletnem času, pred zimo pa ga dogradi in ojači, da je pripravljeno na zimsko spanje.

  • V toplih poletnih dneh rad počiva v visoki travi.

  • Za rjavoprsega in beloprsega ježa je značilno, da se jež z razpenjeno slino popljuva po bodičastem kožuhu. Vzrok in pomen tega vedenjskega vzorca nista znana.#jež #hedgehog #hedgehoghome #magicgarden #wildgarden #divjivrt #čarobnivrt #vrtnažival #hišicazaježke #naravnovrtnarjenje


415 views0 comments

Recent Posts

See All